TROLLERISKOLAN

Välkommen till Trolleriskola med John Houdi.
Den här trolleriskolan har funnits på internet sedan 1995. Därav att de första tricken mest är textbaserade och de senare tricken har mer och mer videoinstruktioner.
En del videos kommer från en trolleriskola som spelades in på 1990-talet i Danmark med en mycket yngre John Houdi.

Mycket nöje!

Effekt:

På en affärslunch blir folk mer vänliga mot varandra, mer mottagliga för det du vill ha sagt.

Så varför inte bjuda en blivande kund på lunch - eller ännu bättre, använd ett genialt och magiskt sätt att göra det på.

Du ger din blivande miljonkund en bunt med dina visitkort. Be honom sedan att dela ut så många kort han vill på bordet framför sig. Därefter ber du honom att dela den högen på bordet i två högar.

Det finns inget tvivel på att han eller du kan ha någon aning om vilka kort som ligger överst på de bägge högarna. Trots detta - när korten vänds - står det på det ena kortet "LÅT OSS TA.." och på det andra kortet "...EN LUNCH PÅ TISDAG". De andra korten är blanka på baksidan.

Ditt blivande lunchsällskap blir så förvånad att han utan och tveka säger ja till lunch på Tisdag.

 

Förberedelse och hemlighet:

Förbered dig genom att du tar fram två av dina visitkort. Vänd dem om och på det ena kortet skriver du "LÅT OSS TA.." och på det andra skriver du "...EN LUNCH PÅ TISDAG".

Lägg dessa två kort på toppen av en bunt på ca tjugo eller fler visitkort.

Alla korten ska ligga med den tryckta sidan uppåt.

 

Så här utför du tricket:

Ta fram bunten med visitkort, tryckta sidorna uppåt. Ge hela bunten till kunden och be honom ta ett kort i taget från toppen och lägga det på bordet ovanpå varandra. Han kan fortsätta hur många kort som helst och stanna precis när han vill.

När kunden har stannat tar du de kvarvarande korten i hans hand och stoppar dem i din ficka.

Be honom ordna till högen på bordet så att det ser snyggt ut (viktigt i showbusiness) och be honom sedan ta upp den högen i sin hand igen.

Nu instruerar du kunden att dela av ett kort i taget igen, men denna gången i två separata högar.

Först det första kortet, till höger om detta läggs det andra kortet. Det tredje kortet läggs

ovanpå det första kortet och det tredje kortet läggs ovanpå kort nummer två och så vidare tills han inte har några fler kort kvar i handen.

Nu bygger du upp tricket genom att gå igenom vad som hänt: Berätta för kunden att du han själv avgjorde hur många kort han skulle dela ut i början. Att han personligen delade upp dessa korten i två högar. Poängtera att han hade total kontroll på hela situationen.

Be honom nu vända på det översta kortet i båda högarna så att han på ett förbluffande sätt får ett luncherbjudande.

 

Problemlösning:

Fråga:
Vad hÄnder om kunden av misstag vÄnder på det Översta kortet och läser meddelandet "LÅT OSS TA..". Han kanske tror att jag Är lite kinky?
Svar:
Det är sant att det kan hända. Du måste göra allt helt kristallklart att han ska dela korten ett och ett ner på bordet med den tryckta sidan uppåt innan du ger honom bunten med visitkort. Du kan också visa hur han ska göra genom att själv dela de två översta korten ett och ett ner på bordet som en demonstration. Plocka upp de två korten igen och lägg dem överst i bunten igen och därefter ger du honom bunten.

Fråga:
Vad hÄnder om han slutar att ge kort efter bara de tvÅ Översta korten?
Svar:
Säg inte att han ska stoppa precis när han vill först efter att han lagt ner en fyra-fem kort.

 

Fråga:
Vad hÄnder om meddelandekorten vÄnds om och de ligger omvÄnt sÅ att kunden lÄser "...EN LUNCH PÅ TISDAG", "LÅT OSS TA..", eller Ännu vÄrre: att texten Är upp och ner?
Svar:
Säg "-Hmmm...ser ut som ett hemligt meddelande....undra vad det betyder?". Låt din kund försöka tänka ut det själv och när han säger "-Låt oss ta en lunch på tisdag" säger du "-Hemskt gärna, bjuder du?".

KOM IHÅG LISTA

 1. I hemlighet skriver du "LÅT OSS TA..." och "EN LUNCH PÅ TISDAG" på baksidan av två av dina visitkort. Lägg dem bägge, meddelandesidan ner, överst på en hög med ca tjugo eller fler visitkort. Se till att de ligger med den tryckta sidan upp (du vet vilken sida den tryckta sidan är när du ser ditt namn där).

 2. Ge bunten till din kund och be honom dela av ett kort i taget från toppen av kortleken och lägga dem på bordet ovanpå varandra. Låt honom dela av en tre-fyra kort och be honom sedan stanna precis när han vill.

 3. Ta de resterande korten från kundens hand och stoppa dem i din ficka. Be kunden plocka upp högen på bordet och dela dem igen ner på bordet. Denna gången i två högar. Se till att han lägger ett kort på den ena högen och sedan det andra kortet på den andra högen och så vidare.

 4. Bygg upp sluteffekten: Påminn kunden om att han hade total kontroll över hela proceduren. Ingen kan veta vilka kort som skulle bli valda. Be honom vända det översta kortet i båda högarna så att det hemliga meddelandet avslöjas.

 5. Arbeta upp en aptit inför nästa tisdags lunch.

 

Effekt:

Du pratar t.ex med en av dina kunder i telefon och nämner att du är tankeläsare. Kunden blir naturligtvis intresserad och frågar "-På vilket sätt är du tankeläsare?".

Du förklarar att om kunden är intresserad kan ni tillsammans göra ett experiment på en gång. Samtidigt som du pratar med en kunden mejlar du över ett papper till honom. Kunden hämtar mejlet och skriver ut det. Bilden som består av fyra kvadrater i tre rader, (se längre ner).

En del av rutorna är skuggade, de andra vita. I varje kvadrat står namnet på en välkänd läskedryck. Genom telefonen instruerar du kunden att sätta fingret på en valfri läskedryck. Därefter ges en del instruktioner t.ex. "-Flytta fingret åt höger eller vänster till närmaste skuggade ruta. Flytta sedan fingret diagonalt till närmaste vita ruta..." etc.


Kunden får själv fritt välja hur han flyttar fingret under de olika instruktionerna från dig. När allt är klart säger du till kunden "-Berättade jag förresten att det bästa jag vet är Coca-Cola?" .

Kunden hoppar till när du säger detta. Under kundens pekfinger står namnet på just nämnda produkt.

Det här tricket kan du göra med alla sorters produkter, eller tjänster.

 

Förberedelse och hemlighet:

Trots att kunden fritt får välja en av de grå rutorna och får flytta precis hur han vill mellan rutorna kommer han alltid att hamna på en speciell ruta. Hur? Enkelt! Tack vare en matematisk princip kommer den som följer instruktionerna från dig att alltid hamna på den rutan. Vilken ruta det är ser du på figuren på sista sidan (rutan där det står Coca Cola).

Innan du visar dina fantastiska kunskaper som tankeläsare behöver du göra några enkla förberedelser:

 1. Skriv ut sidan med rutorna, kopiera eller rita av det.
 2. Kom ihåg att personen du ringer upp kommer att välja Coca Cola. Memorera detta (inte så svårt).
 3. Låt utskriften ligga på ditt skrivbord tills det är dags att imponera på din kund (eller färdigt i din dator så du kan mejla över det).

Så här utför du tricket:

När du sitter och pratar med din kund i telefon gäller det att få samtalet att glida över till spådom och förutsägelser av framtiden. När du fått kunden på kroken mejlar du över kopian du nyss gjorde. Vänta i luren under tiden kunden hämtar mejlet och skriva ut det. Be honom lägga papperet framför sig och följa dina instruktioner. Läs nedanstående instruktioner långsamt och tydligt för din kund:

 1. Placera ditt högra pekfinger på valfri skuggad ruta.
 2. Flytta ditt finger till vänster eller höger till den närmaste vita rutan.
 3. Flytta ditt finger upp eller ner till närmaste skuggad ruta.
 4. Flytta ditt finger diagonalt till den närmaste vita rutan.
 5. Flytta ditt finger vänster eller höger till närmaste skuggad ruta.
 6. Koncentrera dig på namnet på den läskedryck som står i den ruta du nu håller ditt finger på.

Vänta en liten stund, som om du försöker läsa kundens tankar. Säg sedan: "-Jag tror att Du tänker på...... Coca Cola!"

Nu kommer du höra kunden hoppa till på andra sidan telefontråden. Du har just lyckats med att läsa kundens innersta tankar.

 

KOM IHÅG LISTA

 1. Skriv ut sidan med rutorna.
 2. Kom ihåg ordet: Coca Cola!
 3. Mejla papperet med rutorna till din kund (mejla inte papperet med instruktionerna till kunden. Han kommer då troligtvis inte att bli imponerad av tricket).
 4. Låt kunden hämta mejlet, skriva ut det och lägga det framför sig på sitt skrivbord.
 5. Läs instruktionerna långsamt så att kunden hinner med.
 6. Sug på karamellen ett tag innan du avslöjar att du vet vilken ruta kunden håller sitt finger.
 7. Var beredd att ringa 112 om inte kunden svarar efter chocken.

Här är rutmönstret till tricket:

Champis Ramlösa Loka Passions
Frukt
7-Up Zingo Sprite Coca Cola
Fruktsoda Pepsi
Cola
Socker
Dricka
Pommac
 

 

Effekt:

Du har ett bra rykte om dig att vara en person som kan "en massa". Men för att hålla den statusen känner du att du måste visa dina medmänniskor något mer än det vanliga.

Du ber en medarbetare sträcka dig ett antal böcker från ditt välfyllda bibliotek av facklitteratur och prosa. Av de väljs två böcker ut - en till dig och en till din vän. Du bläddrar igenom boken snabbt och ber din vän säga stopp precis när han vill.

Din vän stannade på t.ex. sidan 68 och du ber honom bläddra fram i sin bok till sidan 68 och titta på det sista ordet på sidan och komma ihåg det.

Efter en stunds "tankeläsande" berättar du vilket ord det är. Din vän häpnar!

Ordet stämmer och han kommer aldrig mer att tvivla på dina kunskaper igen.

 

Förberedelse och hemlighet:

Fräckhet, mod och lite fusk: baskunskaper för att överleva som magiker.

När ingen ser plockar du ner en bok från bokhyllan. Bläddra fram till ungefär mitten av boken, låt oss säga sidan 68. Kom ihåg sista ordet längst ner på den sidan...låt oss säga att ordet är EXPONERA.

Repetera "sidan 68, exponera" tills du inte glömmer det.

Ta nu ner en annan bok från bokhyllan och slå upp sidan 68, sök upp det sista ordet längst ner på den sidan....låt oss säga att det ordet är KATEDRAL. Kom ihåg det ordet också.

I din hjärnas centrala minnesbank har du nu "Exponera, Katedral, sidan 68" inpräntat. Det är allt. Det är allt du behöver komma ihåg.

Bry dig inte om i vilken bok respektive ord finns. Kom bara ihåg sidnumret och de två orden.

Lägg tillbaka böckerna i bokhyllan bredvid varandra på ett sådant sätt att du lätt kommer ihåg vilka böcker det var du tittat i samt att de skiljer sig lite från de andra böckerna.

 

Så här utför du tricket:

Be någon plocka ner ett antal böcker från bokhyllan samtidigt som du gestikulerar mot de två "hemlig" böckerna. Oftast plockar han ner de två "hemliga" böckerna, vilket är precis vad du vill att han ska göra.

Om de böcker han plockar ner inte är en eller båda "hemliga" böckerna fortsätter du bara att be honom om fler böcker tills bägge böckerna ligger i bokhögen. När det är gjort säger du:

"-Bra, jag tror du valt en bra samling böcker här. Ta och håll i de här två!" Naturligtvis pekar du på dina "hemliga" böcker.

Vad har hänt upp till nu? Jo, någon har valt ut två helt vanliga böcker från bokhyllan. Böcker som "du aldrig tidigare sett i hela ditt liv". Tack vare lite fräckhet råkar du veta de två sista orden på sidan 68 i båda böckerna. Vilken himla tur!

Nu kommer vi till sekvensen i tricket som kräver mod, fräckhet och finess. Låt honom fritt ge dig en av böckerna. Själv behåller han den andra.

På ett nonchalant sätt bläddrar du igenom boken samtidigt som du tittar åt ett annat håll. Be någon säga stopp precis när de vill. Öppna boken där de sa stopp och titta på sidans nummer. Det spelar ingen roll vilken sida du tittar på säg bara "sextioåtta" och slå igen boken. Lägg boken åt sidan och säg "-bläddra fram till sidan 68 i din bok".

Ovanstående gör du lite nonchalant. Du kommer då att märka att ingen ifrågasätter om det verkligen var sidan 68 du blev stannad på. Träna detta ett par gånger och låt din skådespelartalang ta dig till höjder du inte hade en aning om att du hade.

När du säger "bläddra fram till sidan 68 i din bok" och nonchalant slängt bort din bok, vänder du dig om så att ingen tror att du kan se sidan 68 i den andra boken.

När han bläddrat fram till sidan 68 ber du honom finna det sista ordet på sidan, komma ihåg det och sedan stänga boken.

Personen som tänker på ordet är nu helt säker på att han är den enda i hela världen som vet vad det är för ord han tänker på. Ett ord bland många andra, från en sida bland många andra... en sida från en bok bland många andra.

Men du vet naturligtvis annat. Du vet att han tänker på ett ord av två: exponera eller katedral. Du befinner dig just nu långt före honom. Låtsas nu att du koncentrerar dig en stund. Fråga personen "-Finns bokstaven K med i det ord du tänker på?" Om han säger att ett K finns med i ordet vet du på en gång att ordet är Katedral. Finns det inget K med i ordet vet du att det är ordet Exponera han tänker på.

När du känner för det avslöjar du ordet han tänker på (oj, här kan du verkligen spela ut till fullo... överdriv det inte för mycket bara. Oscarsstayetter delas bara ut till professionella skådespelare).

Låtsas som om det som hänt inte var någon stor sak. Gå sakta tillbaka till ditt skrivbord. Di medarbetare kommer aldrig att tvivla på dina fantastiska kunskaper något mer.

 

Problemlösning:

Fråga:
Vad hÄnder om ingen tror pÅ sidnumret nÄr jag blufflÄser det?
Svar:
Ingenting, därför att ingen kommer att betvivla dig om du hanterar den fasen som något "tråkigt som måste göras". Ta fram en bok nu direkt och gå fram till närmaste människa du ser och prova det och du kommer att märka att du är världsmästare på att bluffa ett sidnummer.

 

Fråga:
I min bok finns ju inte ordet Katedral och Exponera. Vad ska jag dÅ gÖra?
Svar:
Återgå till att spela Nintendo och lägg magikerkarriären på hyllan.

 

Fråga:
Vad hÄnder om jag befinner mig i nÅgon annans hem. Kan jag fortfarande gÖra tricket?
Svar:
Absolut! Passa på att titta i två böcker när personen du besöker går ut i köket och hämtar kaffe åt dig. Låtsas sedan som om du befinner dig i ditt eget hem.

 

KOM IHÅG LISTA

 1. När ingen tittar öppnar du två böcker på samma sida (någonstans nära mitten). Kom ihåg det sista ordet längst ner på den sidan i båda böckerna. Memorera orden samt sidnumret t.ex "exponera, katedral, sidan 68".
 2. Placera de två böckerna så att de är lätta att hitta.
 3. Be någon ge dig ett par böcker. Om de ger dig de två "hemliga" böckerna så är det bara att tuta och köra. Om inte, be om fler böcker tills de båda "hemliga" böckerna ligger i högen framför dig. Styr någon att ta upp just de två "hemliga" böckerna och nu kan du tuta och köra.
 4. Be personen som håller båda böckerna att ge dig en av de två böckerna. Nonchalant bläddrar du igenom din bok och ber någon säga stopp. Försök stanna någonstans i mitten av boken när någon säger stopp.
 5. Titta lite förstrött på den sida du blev stoppad på och säg "sextioåtta... bläddra fram sidan sextioåtta i din bok". Nonchalant slår du ihop din och kastar den åt sidan och vänd dig om så att personen med den andra boken inte tror att du kikar i smyg.
 6. Instruera personen med boken att komma ihåg det sista ordet på sidan 68, sedan slå igen boken och koncentrera sig på ordet.
 7. Du vet nu att han tänker på ett av de två orden du memorerade innan. Nu gäller det att fiska fram rätt ord. Fråga honom om första bokstaven i ordet är ett K (här tar du naturligtvis den bokstav som är den första bokstaven i en av de ord du memorerat).
 8. Vad än han svarar så vet du vilket ord han tänker på. Bygg upp spänningen och läs därefter hans tankar.

 

 

Effekt:

Du har nu ett längre tag umgåtts med en av dina vänner. Nu har du blivit så less på honom att du bara hoppas han går hem och drar något gammalt över sig. Hur ska du göra så att din vän går hem och inte ringer dig på ett tag? Jo, genom att utföra ett trick som gör att din vän aldrig mer vill se dig igen (på ett tag i varje fall)!


Du sitter och äter en sen middag med din vän. Även om du inte var så speciellt hungrig så äter du eftersom det är din vän som tömt kylskåpet på allt ätbart (du vill ju ha lite valuta av allt du köpt)


Vid kaffet tittar du på din vän med avsky... ska han aldrig gå hem. Du börjar blinka med ögonen och gnuggar ett av dem. Det ser ut som om ditt ena öga är irriterat.

Med en gaffel drar du ner nedre ögonlocket och frågar din vän om han kan se något i ögat. Han tittar noggrant på ditt öga, men upptäcker inget fel utan ser bara dina ögonvitor.

Du säger nu "-Tror att jag kan få ut det med gaffeln!"

Med ena handen täcker du för ögat och för gaffeln in under handen och börjar peta runt. Plötsligt hörs ett litet "pop" och en liten ström med vit vätska strömmar ut mellan dina fingrar och rinner ner efter kinden. Du tittar på din vän med ditt hela öga och säger uppgivet "-Avskyr inte du också när sånt här händer?"


Din vän nickar och rusar ut till toaletten och blir snabbt påmind om vad han ätit ur ditt kylskåp. Han rafsar åt sig sina grejer (och några av dina) och rusar hem. Han hör inte av sig på ett bra tag.

VARNING! Det här tricket är helt ofarligt att utföra om du följer nedanstående instruktioner. Använd det bara mot väl valda människor - det är en garanterad effekt som kan få vilken järnmage att vända sig. Använd tricket på egen risk.

Förberedelse och hemlighet:

På de flesta restauranger finns oftast en liten plastbehållare med mjölk som serveras till kaffet. Den är förseglad med ett tunt folielock. Ta en sådan och stoppa den i fickan. Du är nu klar att vara "äcklig" när du känner för det.

Så här utför du tricket:

Håll behållaren med mjölken i handen under bordet. Låtsas som om du fått något i ögat. Spela ut allt vad du kan.

Se till att din vän verkligen tror att du har ett stort problem med ögat.

När du är redo att utföra tricket för du upp din högra hand, med den dolda behållaren, och håll den kupade framför ditt högra öga. Se till att du döljer behållaren väl.

Med din andra hand fattar du en gaffel som ligger på bordet. Vrid gaffeln så att den spetsiga sidan pekar uppåt och för den mot ditt öga. Kom ihåg att hålla ditt högra öga stängt hela tiden. Nu hör du gaffeln under din högra hand och försiktigt rör du runt lite under handen tills du känner för att punktera folien som täcker behållaren.

Usch, en ström av vit vätska rinner nu ner från ditt öga. Visa sedan upp den tomma behållaren för att avslöja att det hela var bara ett practical joke, om du känner för att göra det.

Problemlösning:

Fråga:
Det gick att göra tricket utan mjölkbehållaren. Hur förklarar du det?
Svar:
Du har gjort ett övertygande trick. Välj nästa tillfälle väl, du kan troligtvis inte göra det mer än en gång till.

John Houdis kommentar:

Det hÄr tricket Är en uppfinning av den amerikanske komikern/magikern Mac King.

Tricket använder jag ofta i min egen show och har visats på SALIGT AVSOMNADE Z-TV tvÅ gÅnger (1993 och 1995).

RÄtt anvÄnt fÅr du en fantastisk effekt. Ha sÅ kul!

John Houdi

 

Effekt:

Du sitter och äter en middag på en restaurang.
Berätta att du kommer att visa ett trick.
Ta upp din servett och ett saltkar, som lägligt råkar stå på bordet.
Du täcker över saltkaret med servetten och drar upp sina ärmar.
Så att ingen ska tro att du redan "smygt" undan saltkaret, går du runt bland dina vänner vid ditt bord och låter dem känna att saltkaret finns kvar under servetten.
När alla känt att saltkaret fortfarande finns där uttalar du en trollformel, drar snabbt bort servetten för att visa att saltkaret är borta.
Dina vänner gapar av förvåning!
De kommer sedan att automatiskt bjuda dig på din middag.

Förberedelse och hemlighet:
Du behöver ett saltkar, en servett och en vän (en hemlig medhjälpare) med så stor intelligens att han kan hålla masken, samt komma ihåg några enkla saker.

Så här utför du tricket:
Du placerar saltkaret under din servett.
För att ingen ska tro att han gjort något med saltkaret (stoppat det i ärmen etc) låter du dina skeptiska vänner känna under servetten att saltkaret fortfarande är kvar.
Den sista skeptikern är ingen annan än din hemliga medhjälpare. När det är din hemliga medhjälpares tur att känna att saltkaret är kvar under servetten, tar han helt enkelt tag i saltkaret och för ner det under bordet.
Ditt jobb är nu att hålla servetten så att det ser ut som om saltkaret fortfarande är kvar.
Flytta nu servetten med "saltkaret" mitt över bordet. Gör en magisk gest och släpp servetten med en elegant gest. Saltkaret är borta.

 

Problemlösning:

Fråga:
Menar du allvar! Menar du att ingen kommer att se nÄr min hemliga vÄn tar saltkaret?
Svar:
Ingen kollar på honom. All uppmärksamhet är på den som håller servetten. Din hemliga vän är bara en av de oskyldiga "saltkars-kännarna". Så länge du håller servetten framför honom så att den precis når bordkanten när han tar saltkaret, kan ingen se någonting. Tror du inte att det fungerar ändå? Ok, sluta läsa nu och gå på lunch med en god vän och prova det. Låt honom ta saltkaret samtidigt som du låtsas att du fortfarande håller i saltkaret under servetten. Kolla in folks reaktioner. Alla vid bordet kommer att tro att saltkaret är kvar, det kan du se i deras ögon.

Fråga:
Vad gör min vän med saltkaret i knät?
Svar:
Där får han göra en uppgörelse mellan din vän och saltkaret.

 

KOM IHÅG LISTA

 1. Fråga en god vän om han eller hon kan hjälpa dig med ett trick.
 2. Visa din vän vad han ska göra när du ber din vän "bara känna" på saltkaret..
 3. Gör ett genrep där du låter din vän känna saltkaret under servetten och samtidigt ta saltkaret och lägg det i knät. Du låtsas att du fortfarande har saltkaret kvar under servetten och låter den därefter "försvinna".
 4. Var beredd att bjuda din vän på fler middagar. Dels för att han tycker det är kul att hjälpa till i ett trick och dels för att få honom att hålla klaffen om hemligheten.

 

 

Effekt:

Aska från en askkopp placeras på åskådarens högra hands baksida. Du blåser därefter bort askan och berättar att askan åkte upp i åskådarens ärm, bakom ryggen, ner för den vänstra ärmen och till sist hamnade askan i inuti vänster hand. När åskådaren öppnar handen visar det sig att askan ligger där!

Då färre och färe röker i dag och askoppar inte finns över allt kan man göra tricket med t ex ett läppstift lika bra.Detta går även att göra med t ex

 

Förberedelse och hemlighet:

En stund innan du tänker göra det här tricket så fuktar du höger långfingers fingertopp med saliv. Doppa fingret i en askkopp så att lite aska fastnar på fingertoppen. Nu är du klar att utföra tricket.

 

Så här utför du tricket:

Be en åskådare ställa sig precis framför dig, med ansiktet mot dig. Be åskådaren hålla fram sina öppna händer men med handflatorna pekande mot golvet. Ta nu i åskådarens bägge händer med dina händer och flytta dem lite grann. På samma gång trycker du fast askan i åskådarens vänstra handflata. Som orsak för att du flyttar åskådarens händer säger du t ex "- Håll händerna lite lägre och mer ifrån varandra!"

Du har nu laddat askan i handen och tricket är klart för din del. Nu gäller det bara att bygga upp sluteffekten.

Be åskådaren knyta sina händer och välja en hand. Låt oss säga att åskådaren väljer höger hand: Säg då "- OK, vi ska göra ett trick med din högra hand. Håll din vänstra hand bakom ryggen så länge!"

Väljer åskådaren vänster hand: Säg "- Bra, håll vänster hand bakom ryggen, så börjar vi först med höger hand!"

Som du märker spelar det ingen roll vilken hand åskådaren väljer. Den vänstra handen, med askan, placeras alltid bakom ryggen.

Låt åskådaren hålla fram höger hand. Plocka upp lite aska från askkoppen och lägg den på baksidan av åskådarens hand. Blås bort askan och säg att den åkte upp i åskådarens ärm. Be åskådaren öppna sin vänstra hand och se att askan hoppat dit!

 

Problemlösning:

Fråga:
Vad gÖr jag om jag inte har nÅgon aska?
Svar:
Leta upp en rökare. Det finns garanterat lite aska runt om honom/henne. I annat fall går tricket även att utföra med ett läppstift.

Fråga:
Vad hÄnder om ÅskÅdaren Öppnar handen fÖr tidigt?
Svar:
Se till att åskådaren håller handen med handflatan ner. Om han öppnar handen kan han inte se vad som ligger i handflatan. Om han försöker vända handen kan du fatta tag i hans handled så att han inte kan vända handen.

Fråga:
Ibland fÅr jag aska i munnen. Vad har jag gjort för fel?
Svar:
Kom ihåg ordningen: Fukta fingret först! Därefter stoppar du det i askoppen. Inte tvärt om.

 

KOM IHÅG LISTA

 1. Fukta höger långfinger med saliv. Doppa fingret i hemlighet i en askopp.
 2. Vänta en stund tills någon vill se ett trick.
 3. Fråga någon om han eller hon kan hjälpa dig med ett trick.
 4. Be åskådaren hålla ut sina händer med handflatorna öppna och mot golvet.
 5. Fatta tag i åskådarens händer för att "placera dem rätt". Tryck askan på långfingrets topp i åskådarens handflata.
 6. Be åskådaren knyta händerna och välja en hand. Se till att handen med askan placeras bakom åskådarens rygg.
 7. Placera lite aska från askkoppen på baksidan av högra handen. Blås därefter bort all aska.
 8. Be åskådaren ta fram sin vänstra hand och öppna den. Var beredd på en stark reaktion.

John Houdis kommentar:

Det här tricket är helt fantastiskt i åskådarnas ögon. När åskådaren öppnar sin vänstra hand så var inte rädd för att åskådaren kommer att skrika rätt ut av pur förvåning. Det viktigaste att tänka på är att det ska ta ganska lång tid från det att du i hemlighet placerar askan i åskådarens vänstra hand tills åskådaren öppnar handen och ser att askan har hoppat dit. Ju längre tid det tar mellan dessa två punkter, desto mindre kommer åskådarna ihåg att du rörde åskådarens händer innan du började. Bygg upp hela tricket från start till slut hur så mycket du kan. Här är chansen att spela ut alla dina skådespelartalanger.


Effekt:

Du tar ut fem tändstickor ur en tändsticksask och ger dem till en åskådare. Åskådaren får välja en tändsticka och hålla de andra fyra tändstickorna i sin hand. Du tänder tändstickan och låter den brinna en kort stund innan du blåser ut den.
Den brända tändstickan stoppar du i fickan och säger en magisk trollformel. När åskådaren öppnar sin hand igen så har den brända tändstickan hoppat in i åskådarens hand!

Förberedelse:
Ta en tändsticka ur en ask och tänd den. Låt den brinna en liten stund och blås sedan ut elden. Fukta tummen och pekfingret med saliv och tryck till över svavlet på tändstickan så att den inte glöder. Stoppa den brända tändstickan i höger byxficka tillsammans med tändsticksasken.

Utförande:
För ned höger hand i byxfickan. Fatta tag i den brända tändstickan och håll den i din knutna hand. Med höger tumme och pekfinger tar du nu fram tändsticksasken ur fickan och visar upp den. Öppna asken och lägg fem tändstickor ner på bordet framför dig. Placera tändsticksasken på bordet, men behåll den brända tändstickan dold i höger hand.

Be en åskådare välja en tändsticka. Plocka upp den valda tändstickan med din vänstra hand. Samla ihop de andra fyra tändstickorna med din högra hand och lägg samtidigt till den brända tändstickan. Placera tändstickorna i en åskådares hand och be åskådaren stänga handen. Se till så att ingen ser att du lägger till den brända tändstickan i åskådarens hand. Åskådaren tror nu att han håller bara fyra tändstickor.

Ta nu upp tändsticksasken och tänd den valda tändstickan. Låt den brinna en stund. Blås ut elden, fukta tummen och pekfingret och kväv all eventuell glöd på tändstickan. Placera tändstickan i din ficka. Gör en magisk gest och be åskådaren öppna sin hand. I handen håller nu åskådaren fem tändstickor varav en är bränd!

 

Problemlösning:

Fråga:
Vad händer om åskådaren öppnar handen för tidigt?

Svar:
Se till att åskådaren håller handen med handflatan ner. Om han öppnar handen kan han inte se vad som ligger i handflatan. Om han försöker vända handen kan du fatta tag i hans handled så att han inte kan vända handen.

Fråga:
När jag lägger den brända tändstickan i fickan börjar min kavaj brinna. Vad har jag gjort för fel?

Svar:
Se till att tändstickan är helt släckt innan du stoppar den i fickan. Använd saliv.


John Houdis kommentar:

Det hÄr tricket Är ett av mina favorit trick. Jag har anvÄnt det i mÅnga År och med en otrolig effekt.
Alla trolleritrick som sker i ÅskÅdarnas hÄnder Är mycket starka.
Effekten kanske inte lÅter sÅ mycket pÅ papperet, men prova tricket. Effekten Är sÅ stark att ibland sÅ skriker ÅsKÅdaren till nÄr han ser att den brÄnda tÄndstickan hoppat in i handen.

 

KOM IHÅG LISTA

 1. Tänd en tändsticka och låt den brinna en liten stund. Blås sedan ut elden och se till att tändstickan är sval. Placera den brända tändstickan i höger byxficka tillsammans med tändsticksasken.
 2. Ta fram tändsticksasken (dölj den brunna tändstickan i din hand).
 3. Ta fram fem tändstickor. Be en åskådare välja en.
 4. Plocka upp de övriga tändstickorna och lägg dem i åskådarens hand (lägg till den dolda, brända, tändstickan).
 5. Tänd åskådarens valda tändsticka. Låt den brinna en stund. Blås ut den och ta död på all glöd genom saliv.
 6. Placera den brända tändstickan i din ficka. Säg en trollformel (eller utför en regndans).
 7. Be åskådaren öppna sin hand.
 8. Hämta ett glas vatten och en huvudvärkstablett och ge dem till åskådaren. Han behöver det nu.

Effekt:

Du lånar en penna av åskådaren .
På översta bladet i ett kollegieblock skriver du "RÖD", "GRÖN", och "BLÅ".
Du frågar om åskådaren är intresserad av att vara med om en personlig färgtest. Hur kan hon neka?

Du ger henne ett papper som är rullat till en liten kula och ber henne släppa den på den färg som hon "psykologiskt" tycker är rätt.
Hon släpper kulan på "GRÖN". Du berättar för henne att om det är en annan av de tre färgerna som hon tycker mer stämmer in på sig själv får hon flytta kulan till den färgen. Hon flyttar den till "BLÅ".
Du ger henne chansen att flytta kulan en gång till, men hon känner sig lugn - det är rätt färg hon valt! Nu får hon öppna kulan och se vad som står på papperet. Där står det "VÄLDIGT SPECIELLA PERSONER VÄLJER ALLTID BLÅTT!"

Hon tittar på dig med helt nya ögon och frågar: "-Hur visste du att jag skulle välja färgen blå?". Du svarar: "-Därför att väldigt speciella människor väljer blått!".

 

Föreberedelse och hemlighet:

Du har tre olika hemliga förutsägelser. Det spelar alltså ingen roll vilken av de tre färgerna hon väljer. Du helt enkel bara visar den rätta förutsägelsen och låtsas att det inte finns några fler.

Innan du gör tricket måste du göra några förberedelser.

Ta fram ditt kollegieblock och bläddra upp den första sidan. Vänd bladet och på baksidan av bladet skriver du "Speciella personer väljer alltid röd". Nu skriver du, på samma sida av det bladet, i ett av hörnen "Speciella personer väljer alltid blå". På andra sidan av hörnet ("framsidan" av bladet) gör du en liten prick. Detta är en markering för att du ska kunna se vilket hörn du skrivit under.

Nu har du alltså två hemliga förutsägelser på baksidan av det översta bladet: En förutsägelse rakt över mitten och en mindre förutsägelse på ett av hörnen. När du viker tillbaka det översta bladet ska det inte gå att se att det är något skrivet på baksidan. Det enda som syns ska vara den lilla pricken i ett av hörnen. Vänd nu på hela kollegieblocket och skriv på själva kartongbaksidan "Speciella personer väljer alltid grön".

Nu är du klar med alla förberedelse

 

Så här utför du tricket:

Berätta att du har en förutsägelse om åskådarens "psykologiska färg-profil" och att du aldrig har fel. Hon är säger då: "-Upp till bevis, grabben!"

Ta fram ditt kollegieblock och sätt det på skrivbordet framför henne (se till att de hemliga förutsägelserna inte syns på baksidan av översta papperet). Riv nu försiktigt av det markerade hörnet (med den ena förutsägelsen på baksidan). Rulla ihop hörnet till en liten kula och ge den till åskådaren (var försiktig så att inte förutsägelsen syns). Berätta att det hon nu håller i handen är den hemliga "färg-detektorn".

Skriv sedan med stora bokstäver på det översta bladet RÖD, GRÖN, BLÅ. Riv nu försiktigt ut det översta bladet, samtidigt som du ser till att den hemliga förutsägelsen på baksidan förblir en hemlighet.

Be nu åskådaren att släppa "färg-detektorn" på en valfri färg. Hon kan därefter flytta papperskulan fram och tillbaka hur många gånger som helst tills hon valt en färg. Du kommer nu att visa upp en av tre förutsägelser, samtidigt som du låtsas att det finns bara en förutsägelse.

Om åskådaren väljer "blå": Be henne öppna den hoprullade kulan och läsa den hemliga förutsägelsen "Speciella personer väljer alltid blå".

Om åskådaren väljer "röd": Släpp den hoprullade kulan i papperskorgen och be henne vända på bladet och läsa "Speciella personer väljer alltid röd".

Om åskådaren väljer "grön": Krama ihop papperet med det tre färgerna och den lilla kulan och släng dem i papperskorgen. Det enda som ligger kvar på bordet är ditt kollegieblock. Be henne att vända på det och läsa den hemliga förutsägelsen "Speciella personer väljer alltid grön".

Färgtricket

 

Problemlösning

Fråga:
Vad gör jag om åskådaren vill se det hela igen?

Svar:
Berätta för henne att tricket bygger på psykologi och att det inte skulle fungera - nu vet ju båda vilken som är hennes favoritfärg.

 

Fråga:
Kan jag göra tricket med fler färger än tre?

Svar:
Visst kan du göra det. Det enda du behöver är fler hemliga förutsägelser. Du kan ha en fjärde förutsägelse på en liten papperslapp som ligger i korken på pennan du använder. En femte förutsägelse kan du skriva på baksidan av en 100-kronors sedel (som åskådaren får om du inte klarar av tricket).

Effekt:

Ännu en trevlig dag på kontoret. På kafferasten står du och pratar med ett par av dina kolleger. En av dem ser att du har en liten tråd liggande på ena ärmen. Hjälpsam som denna person är tar han bort tråden från din ärm. Ingen förväntar sig något speciellt tills den trådplockande personen upptäcker att tråden fortfarande kommer ut ur kavajen. Han drar och drar tills han står med tre meter tråd i sina händer. Hoppsan! Har han förstört kavajen och gjort bort sig totalt?
Absolut inte! Detta är bara ett kul litet skämt för att få alla att le lite.


Föreberedelse och hemlighet:

Stoppa en trådrulle med röd tråd i din innerficka (eller en annan kontrasterande färg - om du ofta går omkring i en röd kavaj). Använd en synål och dra tråden genom tyget på ett strategiskt och synligt ställe. Låt ungefär fem centimeter hänga fritt. Sedan är det bara att vänta. Ingen kan motstå att plocka bort en "lös" tråd.

 

Effekt:

Du intervjuar ett flertal personer för ett jobb som kontorshjälp. Företagets policy är också att du måste berätta för de sökande som inte fick jobbet varför de inte fick det.
En av de sökande till jobbet är Kalle, chefens kusin. Hans intelligens kanske överstiger en myras, men just inte mer, så det gäller att avspisa honom på ett effektivt sätt. Varför inte be honom prova en IQ-test som han absolut inte klarar av och på det viset eliminerar han sig själv?
Förklara för Kalle att han är perfekt för jobbet, men innan du kan anställa honom så måste han klara företaget enkla IQ-test. Det är så enkelt att till och med ett dörrhandtag kan klara det. Ingen har någonsin misslyckats med detta IQ-test. Det är bara en dum formalitet för att testa Kalles förmåga att följa enkla instruktioner.

Ni båda håller en bunt med fem visitkort med tryckta sidan upp. Du vänder på ett av dina kort och Kalle vänder på ett av sina kort. Du placerar ett kort i botten, Kalle placerar ett kort i botten. Du vänder på ett kort till, Kalle vänder på ett av sina. Det är så gott som omöjligt att misslyckas med denna test.
Du sprider ut dina kort och alla ligger åt samma håll. Kalle sprider ut sina kort och fyra av korten ligger åt ett håll, men ett kort ligger omvänt!

Eftersom det är chefens kusin så låter du honom göra testet igen.
Kalle följer nu med knivskarp koncentration varje rörelse du gör när korten vänds igen. När dina kort i slutet på testet sprids ut, ligger alla åt samma håll. När Kalle sprider ut sina kort så ligger ett kort fel igen.

Du kan knappt tro det själv. Ingen har någonsin tidigare misslyckats med detta IQ test. Det måste vara något fel, så du låter Kalle prova en sista gång och även denna gång klantar stackaren sig!
Du ger honom ett vänligt handslag och leder honom till dörren och visar hur handtaget fungerar så att han kan lämna ditt kontor.
Orsak för att Kalle inte fick jobbet: Han klarade inte att följa instruktioner.


Förberedelse och hemlighet:

Enda sättet som det är möjligt att sluta med fem kort som ligger åt samma håll, är att ett av dina kort är ett speciellt dubbelsidigt visitkort. Du kan även använda vanliga spelkort i stället för spelkort

Ta fram elva visitkort och en flaska med gummiklister (eller annat klister). Klistra försiktigt ihop två visitkort så att den tryckta sidan (där ditt namn står) är på utsidan. Gnugga bort allt överflödigt klister. Nu ser det här fejkade kortet ut som ett normalt visitkort från båda sidorna. Du har nu nio normala kort och ett dubbelsidigt kort.

Lägg nu alla visitkorten i en bunt med den tryckta sidan uppåt. Placera det dubbelsidiga kortet som nummer sju från toppen (sex kort ligger ovanpå det dubbelsidiga kortet och tre kort ligger under).

Placera bunten i fickan eller på skrivbordet innan du börjar anställningsintervjun.

 

Så här utför du tricket:

TEST 1:
Plocka upp bunten med visitkort - tryckta sidan upp. Räkna av de översta fem korten och ge dem till ditt offer. Dubbelkortet ligger nu som andra kortet uppifrån.

Be ditt offer att göra precis vad du gör.

 1. Sprid ut de fem korten i din hand, för att visa att alla korten ligger med den tryckta sidan uppåt. Samla ihop korten igen.
 2. Vänd toppkortet (blanka sidan upp) och lägg det i botten på högen. Ditt offer ska nu göra precis samma sak med sina kort.
 3. Dela av det nya toppkortet och lägg det också i botten, men vänd det inte.
 4. Vänd toppkortet och lägg det i botten.
 5. Dela av toppkortet och placera det i botten utan att vända på det.
 6. Vänd toppkortet och lägg tillbaka det överst på bunten.
 7. Vänd hela bunten.
 8. Vänd toppkortet på den nu vända bunten.
 9. Sprid ut dina kort och visa fem kort som ligger vända med den tryckta sidan uppåt. När ditt offer sprider ut sina kort kommer ett kort att vara felvänt. Stackars idiot.

TEST 2:
Ta toppkortet och placera det i botten utan att vända det. Du är nu klar att ge ditt stackars offer en chans till.

Säg till honom att han vänder sitt felvända kort rätt igen. Repetera sedan punkterna 1 till 9 igen. Han klantar sig igen och har återigen ett kort felvänt. Oj...vilken otur han har.

Ta toppkortet i din bunt och placera det i botten utan att vända det. Ge ditt offer en sista chans att klara testet.

 

TEST 3
Börja om igen och gör steg 1 - 5. Stanna till där och sprid ut korten för att visa att du nu har två felvända kort.

Låt ditt offer också sprida ut sina kort och upptäcka att han har också två felvända kort. Så långt har han gjort allt rätt.

Samla ihop dina kort igen och fortsätt med steg 6 - 9. Han klantade sig igen. Låtsas vara lite generad, ta hans hand och ge honom ett förslag att försöka hitta ett jobb som inte är så krävande. Rör dig inte på en stund förrän dina skuldkänslor har försvunnit, ta sedan en kafferast.

 

TRÄNINGSTIPS:
Gå igenom de nio sekvenserna åtminstone tio gånger med visitkorten i din hand för att göra dig säker på att du kommer ihåg allt.

Har du dåligt minne kan du skriva upp sekvenserna på ett kort och läsa instruktionerna rakt av från det. Sätt bara en lämplig titel överst, typ : "Hur man skiljer män från möss" eller något lika nedvärderande.

 

Problemlösning

Fråga:
Ibland när jag gör tricket slutar det med att ett av mina kort ligger felvänt. Vad gör jag?

Svar:
Hoppas VERKLIGEN att du inte behöver ett svar på den frågan.

 

KOM IHÅG LISTA

Förbered de tio korten genom att placera alla visitkorten med bildsidan upp. Placera dubbelkortet som nummer sju från toppen. Ge de översta fem korten till ditt offer. Du håller nu dina fem kort i handen med dubbelkortet näst överst.

 

TESTET:
(offret ska kopiera allt du gör)

 1. Sprid ut dina fem kort och visa att alla korten ligger med den tryckta sidan upp. Samla sedan ihop korten i en bunt.
 2. Vänd toppkortet och lägg det i botten.
 3. Lägg det nya toppkortet i botten, men vänd det inte.
 4. Vänd toppkortet och lägg det i botten.
 5. Lägg det nya toppkortet i botten, men vänd det inte.
 6. Vänd toppkortet och lägg tillbaka det på toppen.
 7. Vänd hela bunten.
 8. Vänd toppkortet och lägg tillbaka det på toppen.
 9. Sprid ut dina kort och visa att alla korten ligger med den tryckta sidan upp. Ditt offer kommer att ha ett kort felvänt. "Hoppsan!"

FÖR ATT REPETERA TRICKET IGEN:
Lägg ditt toppkort i botten. Kör sekvens 1 - 9 igen.

 

SISTA CHANSEN:
Repetera sekvenserna 1 - 5. Både du och ditt offer sprider ut korten och visar att ni båda har två felvända kort. Samla ihop korten.

Fortsätt göra sekvenserna 6 - 9.... anställningsintervjun är över.

Ta en kopp kaffe.

Effekt:

Det här tricket involverar trolleri på distans, men det är lätt att lära sig inom ett par minuter och det är faktiskt väldigt förbluffande och oerhört roligt att utföra. Trollkarlen ber någon i publiken att ropa ut ett spelkort. Nu förklarar trollkarlen att han med hjälp av telefon telepati ska han låta sin personliga "telefonimedium" avslöja det valda kortet. Trollkarlen plockar upp en telefon, slår ett nummer och frågar efter telefonmediet. När mediet svarar skickas telefonen direkt till den person som valde kortet och han eller hon får, till deras stora förvåning, höra en mystisk röst säga åskådarens valda kort.

 

Hemlighet:

För att kunna utföra detta mentala experiment behöver du hjälp av en medhjälpare. Någon som svarar i telefonen och kan spela rollen som ett telefonmedium.

Börja med att låta någon högt ropa ut ett spelkort. Låt oss säga att det är hjärter nio. Be personen att han koncentrerar sig på sitt kort samtidigt som du förklarar att du nu ska använda en telefon för att ringa upp ett "telefonmedium" som kommer, med hjälp av tankeläsning på distans, att läsa åskådarens tankar och avslöja kortet han tänker på.
Plocka upp telefonen och ring numret till din hemliga medhjälpare. När han svarar säger du "Jag skulle vilja prata med mitt telefonmedium, tack…". Din medhjälpare svara genom att säga de fyra valörerna långsamt och tydligt i följande ordning "Klöver, Hjärter, Spader och Ruter". Direkt när han säger den rätta valören (i detta exemplet hjärter) avbryter du honom och säger "Ja, det stämmer…mitt telefonmedium".

Nu vet din medhjälpare att kortet är ett hjärter.
Nu säger han kortens nummer i samma långsamma takt "Ess, två, tre, fyra, fem, sex, sju, åtta, nio, tio, knekt, dam, kung". När han kommer fram till kortets rätta siffra avbryter och säger "Hallå, är det mitt telefonmedium?".
Nu vet din medhjälpare att kortet är en nia.

Ge telefonen till åskådaren och be honom "Fråga mediet vilket kort du tänker på".
Mediet säger då, med så mystisk röst han kan, "Kortet du tänker på är hjärter nio"!

Effekt:

Trollkarlen ger en åskådare en penna och ett papper och ber honom skriva ner ett sexsiffrigt nummer. När trollkarlen ser det numret skriver han ner en hemlig förutsägelse på ett annat papper och lägger det åt sidan. En annan åskådare får skriva ett annat sexsiffrigt tal under det första talet.. Trollkarlen skriver ett annat sexsiffrigt belopp under de två åskådarnas tal. En tredje åskådare ombeds nu att skriva ett nytt sexsiffrigt tal under talet trollkarlen skrev och trollkarlen skriver en ny rad med siffror under detta tal.

En åskådare får nu addera ihop dessa fem tal och summan matchar på ett mirakulöst sätt trollkarlens förutsägelse!

 

Hemlighet:

Det här är ett bra trick att utföra inför en stor publik, eftersom det involverar flera åskådare.
Börja med att notera det första nedskrivna sexsiffriga talet. Subtrahera 2 från den sista siffran och lägg till en tvåa framför den första siffran i talet. Med andra ord: ta bort två från sista siffran och lägg den först. Resultatet kommer att bli ett sjusiffrigt tal och det talet skriver du ner som din förutsägelse.

 

EXEMPEL:

Den första åskådaren skriver ner talet 193427. Du skriver 2193425 som din förutsägelse.

När den andra åskådaren skriver sitt tal under den första åskådarens tal så ska du skriva dina sexsiffriga tal under dessa två. Vad du nu gör är att du skriver dina siffror så att de tillsammans med den andra åskådarens siffror blir siffran nio som resultat.

När den tredje åskådaren skriver sitt sexsiffriga tal på den fjärde raden skriver du en femte rad där dina siffror adderas med siffrorna i rad fyra och där summan blir nio.

Låter det komplicerat? Låt mig visa hur du ska tänka:
Låt oss säga att åskådare två skriver talet 647961
Titta på sista siffran. Det är en etta. 1 + 8 =9 med andra ord skriver du siffran 8 under siffran 1.
Den näst sista siffran är 6. 6+3=9. Alltså skriver du siffran 3 under siffran 6. Nästa siffra är en nia och då behöver du inte addera något utan du skriver bara siffran 0 under nian. Fortsätt så med det resterande siffrorna.

Genom att göra alla siffror i raderna två och tre och fyra och fem så att summan blir nio kommer du fram till talet 1999998 som, när de adderas till den första radens siffror, kommer summan att bli samma som matchar din förutsägelse.

Ett exempel på additionen ser ut så här:

 

1. Åskådarens rad ........ 193,427
2. Åskådarens rad........ 647,961
3. Trollkarlens rad .......... 352,038
4. Åskådarens rad........ 591,280
5. Trollkarlens rad.......... 408,719
SUMMA - 2,193,425

 

 

Effekt:

Du lånar en cigarett och placerar den på bordet. Bara genom att koncentrera dig hårt så rullar cigaretten iväg utan att du rör den!
OBS! Då färre och färre röker fgår det alldeles utmärkt att göra detta trick med en bit sugrör t ex.

 

Förberedelse och hemlighet:

Låna en cigarett och ställ dig vid ett bord som har en ganska stor fri yta. Det är den enda förberedelsen.

Lägg cigaretten på bordet framför dig så att filtret pekar mot dig. Samtidigt som du gör en magisk gest över cigaretten så blåser du försiktigt med munnen på vänster sida av cigaretten. Detta gör att cigaretten rullar iväg en bit åt höger.

Se till att du blåser tyst och att det inte syns att du blåser bredvid cigaretten.

Detta enkla trick har fått många åskådare att börja tro på magi. Eftersom cigaretten kommer att röra sig åt sidan så är det ingen som kommer att tro att du blåser. De flesta kommer tro att du har en magnet eller liknande i din hand som du gjorde den magiska gesten med.

Alla kommer att titta på cigaretten och din hand. De kommer inte se på din mun.

 

Ett tips: Se till att det inte ligger smulor eller en papperservett i närheten av cigaretten då du gör tricket. Det är cigaretten som ska animeras och inte smulorna eller servetten...

Effekt:

En åskådare blandar en kortlek samtidigt som trollkarlen later en annan åskådare undersöka trollkarlens innerficka i kavajen. Åskådaren finner att fickan är tom och kortleken placeras i innerfickan.
Trollkarlen förklarar nu att han nu ska försöka hitta de fyra essen i den välblandade kortleken med bara känseln. Han stickert in en hand i fickan och kommer snabbt ut igen med ett kort i sin hand. När han vänder kortet visar det sig att det är ett ess.
Detta upprepas tills alla essen är lokaliserade. Kortleken tas upp ur innerfickan och åskådarna får undersöka den, bara för att se att de fyra essen verkligen inte finns kvar där i.

 

Förberedelse och hemlighet:

Innan du gör tricket tar du ut de fyra essen och placerar dem, i hemlighet, med baksidan fram i vänster bröstficka på din skjorta. Lägg resten av kortleken tillbaka i sin ask och du är nu beredd att utföra tricket.

 

Så här utför du tricket:

Börja med att låta någon blanda kortleken ordentligt. Eftersom ingen vet vad du har tänkt göra för trick med kortleken, behöver du inte vara orolig för att någon ska finna att kortleken saknar de fyra essen.

Be någon undersöka din vänstra inneficka på din kavaj. Efter att de noterat att fickan är tom placeras kortleken med baksidan fram inuti innerfickan.

Förklara att du nu ska försöka hitta de fyra essen i den välblandade kortleken bara med hjälp av din enorma fingertoppskänsla.

Stick in höger hand under kavajen och rakt in i skjortans bröstficka. Låtsas leta lite och dra sedan fram ett av essen och håll den med baksidan mot publiken. Dramatiskt vänder du på kortet så att alla kan se att det är ett ess du hittat.

Lägg esset på bordet framför dig och upprepa denna procedur för de resterande essen.

Eftersom du döljer vad handen gör under kavajen kommer åskådarna att tro att du letar i kavajens innerficka, men tack vare att kavajen skymmer kommer de inte att se att du egentligen hämtar varje ess från skjortans bröstficka.

När du hittat det sista esset och i triumf lagt det på bordet med de andra tre tar du ut kortleken från innerfickan och låter åskådarna själv se att essen fattas från kortleken. Du har alltså med hjälp av dina hyperkänsliga fingertoppar lokaliserat de fyra essen ur en blandad kortlek. sTa nu emot dina väl förtjänta applåder.

 

John Houdis kommentar:

Det här tricket kan verka enkelt i sin hemlighet, men med rätt presentation är det ett mirakel. Prova själv får du se.

Lycka till!

Effekt:

En skvätt vatten hälls ner i en mugg.
Trollkarlen fattar muggen mellan sina händer och andas med ”is-andedräkt” över muggen.
När koppen vänds om glider en stor isbit ut på bordet.

 

Förberedelse och hemlighet:

Du behöver en pappmugg eller annan ogenomskinlig mugg, en stor isbit och en kökssvamp och en skvätt vatten (ungefär lika mycket vatten som krävdes för att göra isbiten).
Innan du gör tricket pressar du ner svampen i botten på muggen. Placera isbiten ovanpå svampen, häll upp ett litet glas med vatten och invänta rätt tillfälle att göra tricket.

 

Så här gör du tricket:

Visa upp vattnet i vattenglaset.
Håll upp muggen (försiktigt nu så att inte isen ramlar mot muggens kant och avger ljud, men samtidigt inte så försiktigt så att någon tror att du har något i muggen).
Häll vattnet långsamt i muggen så att alla ser att det verkligen är vatten som rinner ner i muggen.
Andas med din ”is-andedräkt” på muggen (vad som egentligen sker är att du ser till att vattnet hinner sugas in i svampen) och vänd dramatiskt muggen upp och ner så isen ramlar ut på bordet.

 

John Houdis kommentar:

Tricket kan se enkelt ut när du läser det, men jag lovar att det är en bra effekt när åskådarna minst anar det. Prova det inför dina vänner och bekanta. De kommer garanterat tycka att tricket är "coolt".

Effekt:

Via en humoristisk berättelse om två hönstjuvar får du ett antal sockerbitar att magiskt förflytta sig från din ena hand till din andra.

 

Rekvisita:

Sju stycken små föremål; t.ex. sockerbitar, enkronor, tändstickor, små saltpåsar, oliver etc. I beskrivningen här används sockerbitar.

 

Metod:

För att göra en så underhållande berättelse som möjligt, så bör du krydda den med egna kommentarer, upplevelser o.s.v. Fler tips på hur man kan göra kommer i slutet av denna beskrivning.

Lägg fram en tändsticksask (eller något annat föremål; nyckelknippa, askfat, tablettask etc.) och säg: -"I det här huset bor en bonde."

Lägg ut fem sockerbitar på en rad, och fortsätt: -"I en hönsgård strax utanför huset har bonden fem höns."

 

 

Ta en sockerbit i varje hand, och visa upp (Fig.1), och säg: -"Men så en kväll kommer två hungriga luffare förbi och ser hönsen." Knyt händerna och vänd ned dem (Fig. 2): -"Så de gömmer sig i några buskar och väntar på att bonden ska gå och lägga sig."

 

 

-"Och så fort det händer, så smyger de fram och stjäl hönsen..." Plocka upp de fem sockerbitarna, omväxlande med höger och vänster hand. Börja med höger hand (Fig. 3).

 

 

När alla sockerbitarna är upplockade, så drar du dem långsamt tillbaka (Fig. 4), men stoppa plötsligt: -"Men på vägen tillbaka, så snubblade en av luffarna på något, varpå bonden vaknade."

 

 

-"Så för att inte bli upptäckta, så sprang de tillbaka och lämnade tillbaka hönsen..." Lägg tillbaka fem sockerbitar på en rad, omväxlande med vänster och höger hand. Börja med vänster hand (Fig. 5).

 

 

Här kommer du nu att märka något konstigt - när du omväxlande lagt tillbaka fem sockerbitar, så kommer du att märka att din högerhand innehåller två sockerbitar, och din vänsterhand är tom. Detta är något som du inte ska låtsas om, utan agera som om allt är normalt. Det du måste tänka på är att du fortfarande låtsas som om du har en sockerbit i din vänsterhand, så att den hålls stängd när den femte sockerbiten läggs tillbaka (Fig. 6).

 

 

Fortsätt berättelsen: -"Bonden tittade ut genom fönstret på sitt hus, men eftersom allt såg ut som det skulle, så gick han och lade sig igen. Och genast smög luffarna fram igen, och stal hönsen ännu en gång..." Starta med höger hand, och plocka upp sockerbitarna omväxlande med höger och vänster hand (Fig. 7).

 

 

 

Dra tillbaka händerna några centimeter, och mata sedan ut en sockerbit från vardera handen (Fig. 8), och avsluta berättelsen: -"Men så fort luffarna kommit i säkerhet, så blev det ett stort gräl och slagsmål mellan dem, för av någon anledning så hade den ena luffaren bara en enda höna, och den andra hade fyra!"

Öppna händerna och visa resultatet (Fig. 9)

 

 

Tips: Försök att göra berättelsen så personlig som möjligt.
Döp gärna luffarna och bonden efter folk i din bekantskapskrets. Testa att berätta historien sett från bondens perspektiv, eller från luffarnas.

Illustrationer: Tom Stone 2003

Effekt:

En åskådare väljer ett kort. Efter att ha lagt kortet på minnet, stoppas kortet tillbaka i leken. Du påstår nu att åskådaren har satt psykiska vibrationer i kortet, bara genom att hålla i det. Samt att kortet går att hitta genom att känna på åskådarens puls under tiden som åskådarens hand förs över kortleken, då en resonans kommer att kännas i pulsen när handen är över det valda kortet. Mycket riktigt; det valda kortet hittas genom att känna på åskådarens puls.

 

Metod:

Givetvis är det omöjligt att göra det som påstås ovan, men det är en underhållande presentation på det gamla "hitta det valda kortet"-temat.

Vad som egentligen händer är att du använder en princip som kallas för "nyckelkort". Innan du startar, ta en diskret titt på bottenkortet i kortleken och lägg det på minnet. Detta är ditt nyckelkort. Låt oss säga att det är Klöver Tre.

Lägg ifrån dig kortleken, och låt lite tid passera, så att de som eventuellt sett dig hinner glömma att du tittat på bottenkortet.

Låt nu en åskådare ta ett kort ur leken. När åskådaren har lagt kortet på minnet, så tar du upp hela kortleken och placerar den i din vänstra hand. Med din högra hand lyfter du sedan av ungefär hälften av kortleken och placerar den på bordet (Fig. 1).

 

 

Med höger hand tar du nu den återstående delen från vänsterhanden, och håll den halvan c:a 5-6 centimeter ovanför korthalvan på bordet (Fig. 2).

 

 

Låt åskådaren lägga in sitt kort mellan halvorna. Släpp den övre korthalvan ovanpå, och jämna till korten.

Låt nu kortleken ligga på bordet, utan att vidröra den, och dra nu rövarhistorien om att åskådaren har satt psykiska vibrationer i kortet. Krydda på ordentligt med allsköns NewAge-termer, om du vill.

När tidpunkten känns rätt, så vänder du kortleken med framsidan upp, och sprider ut den på bordet. Någonstans i mitten kommer ditt nyckelkort att ligga, med det valda kortet bredvid sig, men titta inte efter det än. Behåll fokus på åskådaren. Påstå nu att du kan känna en psykisk resonans i åskådarens puls. Låt åskådaren hålla sin hand över korten, med utsträckt pekfinger. Ta tag i handen, som för att känna pulsen, och för åskådarens hand långsamt över de utspridda korten. Nu kan du passa på att titta efter ditt nyckelkort, som ju var Klöver Tre. Det kortet som ligger närmast ovanför kommer att vara det valda kortet (Fig. 3).

 

 

När åskådarens pekfinger är rakt över det valda kortet, så stannar du och för ned handen så att fingret hamnar på kortet. Och där är tricket färdigt.

 

Tips:
Försök att vidröra kortleken så lite som möjligt. Det kommer att verka mer imponerande då.
För att öka dramatiken, så kan du dra ut på delen där du för åskådarens hand över korten - Passera det valda kortet först, för att några centimeter senare stanna. Humma lite bekymrat, och för åskådarens hand åt andra hållet, som om du inte var riktigt säker på att du kände något. Passera kortet igen och stanna. Vänd riktning igen, och stanna handen över det valda kortet.
Det behövs nog inte poängteras, men detta trick är även ett idealiskt sätt att komma närmre en person som man är romantiskt intresserad av.

Illustrationer: Tom Stone 2003

 

Du befinner dig hemma hos en vän på middag.
Du reser dig upp och går mot ena väggen och ser intresserad ut av tapeten. Du fingrar och klöser lite på tapeten och din vän hoppar till när du plötsligt river loss en stor bit av tapeten. Du låtsas vara helt oberörd samtidigt som husets innehavare skriker rakt ut och gapar förvånat över den skada du åsamkat hans tapet.
Lugnt sätter du handen över revan på den trasiga tapeten och mumlar en liten besvärjelse. Du lyfter på handen och din kund ser att på ett mirakulöst sätt har tapeten helat sig. Din vän kontrollerar tapeten uppifrån och ner. Han kunde svära på att för någon sekund sedan var tapeten trasig - nu här den hel!


FÖRBEREDELSE OCH HEMLIGHET:

Du river aldrig av något från tapeten, detta är bara en utmärkt illusion. Du knappt rör tapeten alls, faktiskt. Det som gör att det ser ut som om du rivit bort en bit av tapeten är inget annat än optisk illusion gjort av - en riven Post-It (du vet, de där fyrkantiga lapparna man skriver små meddelanden på och kan sättas var som helst). Det är sant, ett vanligt Post-It blad gör en imitation av en sönderriven tapet.
Du behöver ett vitt, eller ljusbrunt Post-It blad. Vik den på mitten men se till att klisterremsan hamnar på utsidan. Riv nu bort klisterremsan från resten av lappen. Håll nu klisterremsan  och riv av en smal bit från båda sidorna som på som på bild 1. Se till att båda sidorna är ungefär lika taggiga..

Tapet 1
Bild 1

Du har nu en liten bit av klisterremsan av ett Post-It lapp som är rivet lite taggigt på båda sidorna. Den ”klistriga” sidan är utåt. Böj nu ner en av ”vingarna och håll den i handen tills du är redo att förbluffa.

 

SÅ HÄR UTFÖR DU TRICKET:

Se dig om i rummet så att du är säker på att ingen ser någonting. Sätt fast klisterremsan på väggen (den del som du inte böjde). Gratulerar: Du har nu ordnat en optisk illusion av en tapet som är uppriven. Se bild 2.

 

Bild 2
Bild 2

Vänta tills din vän upptäcker den ”sönderrivna” tapeten - det märker du på hans skrik. Låt bara paniken byggas upp innan du berättar att du har helande händer.
Sätt din hand rakt på klisterremsan så att den fastnar i din handflata enligt bild 3.

 

Bild 3
Bild 3

Gnid handen uppåt efter väggen tills hela klisterremsan lossnar från väggen och sitter i din handflata. Långsamt tar du bort handen från väggen (se till att ingen kan se den dolda Post-It remsan i din hand). Låt alla se att du verkligen har helande händer. Under tiden alla tittar och undersöker tapeten har du gott om tid att stoppa den dolda Post-It remsan i fickan.

 

PROBLEMLÖSNING:

FrÅga:
Vad gÖr jag om ingen upptÄcker att tapeten Är "sÖnderriven"?

Svar:
Säg till din vän: ”Vet du vad, det ser inte så illa ut - det är knappt att man kan se det!”. Din vän säger då automatiskt ”se vad då?”. Sedan är det bara att köra på.

 

FrÅga:
NÄr jag flyttar min hand frÅn vÄggen sÅ sitter revan fortfarande kvar dÄr. Vad gÖr jag fÖr fel?

Svar:
För det första så måste du se till att din hand är i direktkontakt med den klistriga delen av remsan. Tryck din handflata hårt mot väggen och fortsätt trycka hårt när du rör handen uppåt. Trycket av din hand gör att Post-It remsan hålls klistrad mot din handflata. Uppåtrörelsen gör att remsan rullar av väggen och på din handflata.

 

KOM IHÅG LISTA

 1. Vik en Post-It lapp (klistret utåt) och riv bort klisterremsan. Riv nu bort två smala remsor av klisterremsan. Behåll den större biten.
 2. Böj försiktigt en av ”vingarna” så att den ser ut som den lösrivna delen av ”revan”.
 3. Se till att ingen ser dig när du sätter klisterremsan på väggen. Sätt den med den raka klisterdelen mot väggen. Den vikta vingen ska hänga neråt.
 4. ”Hela” skadan genom att sätta handflatan mot den ”klistriga” delen. Tryck hårt mot väggen.
 5. Rör din hand uppåt och klisterremsan rullar av från väggen och fastnar i din handflata.
 6. När alla tittar på den ”helade” väggen tar du loss klisterremsan från din handflata och stoppar den i fickan.